Oriëntatiepunten voor het scheepvaartverkeer en tevens populaire fotomotieven

Er zijn drie vuurtorens en nog veel meer navigatieobjecten op Borkum. Ze zijn populair bij bezoekers en worden zo vaak gefotografeerd dat het onmogelijk is om ze te tellen. We hebben een aantal interessante feiten over de "topmodellen" van Borkum voor je op een rijtje gezet.

De Oude Vuurtoren

De Oude Vuurtoren, een van de mooiste bezienswaardigheden van het eiland, staat in het centrum van Borkum. Het was ooit een waarschuwingssignaal voor schepen op de Noordzee die het gevreesde Borkumerif moesten vermijden. Als oudste gebouw op het eiland is het een symbool van Borkum. Archeologische opgravingen brachten op deze plek een kleine kerk uit de 14e eeuw aan het licht. In 1576 verving de stad Emden de kerktoren door een 40 meter hoge toren, die als oriëntatiepunt voor de scheepvaart diende en de veiligheid rond het Borkumerrif verbeterde. In 1817 werd de toren omgebouwd tot vuurtoren, voorzien van olielampen en parabolische spiegels.


De Nieuwe Vuurtoren

De Nieuwe Vuurtoren van Borkum werd gebouwd nadat de Oude Vuurtoren in 1879 afbrandde. Het is een opvallend oriëntatiepunt in het westelijke deel van de stad. Op een hoogte van 60,30 meter biedt hij een indrukwekkend uitzicht over het eiland Borkum, het duinlandschap, het UNESCO Werelderfgoed Waddenzee en de Noordzee. De vuurtoren is tijdens het seizoen dagelijks geopend. Bezoekers kunnen het uitkijkplatform bereiken via een wenteltrap met 308 treden. Al meer dan 130 jaar begeleidt de Nieuwe Vuurtoren 's nachts de scheepvaart voor de Oost-Friese Eilanden en biedt ook overdag een waardevol oriëntatiepunt. Hij werd in 1879 in slechts zes maanden gebouwd en is de meest westelijke vuurtoren van Duitsland.


De elektrische Vuurtoren

Aan het zuidelijke einde van de strandpromenade troont de elektrische vuurtoren op een duin, rood en wit gestreept en 27 meter hoog. Hij werd oorspronkelijk gebouwd om de nachtvaart veiliger te maken, maar is nu buiten gebruik. Hij werd in oktober 1891 in gebruik genomen als de eerste elektrisch aangedreven vuurtoren van Duitsland. Het baken is sinds 2003 uitgeschakeld en wordt in plaats daarvan gebruikt voor radarbewaking van het estuarium van de Eems. Zelfs na de uitschakeling is de vuurtoren nog steeds een opvallende verschijning op Borkum vanwege zijn rood-witte kleur. Hij staat op het duin ten zuiden van het centrum van Borkum en is in 15 minuten lopen te bereiken. 


De Vissersboei

Een van de jongste nautische objecten van Borkum is de vissersboei. Het markeert de toegang tot de vaargeul van Borkum en werd in 1960 opgericht door het Emden Waterways and Shipping Office aan het einde van de strekdam van Borkum. Het Fischerbalje verving de oude tenttoren aan de buitenrand uit 1888. Het baken staat op een driepoot van zwarte stalen palen die 20 meter het wad in zijn geplaatst. De ronde lantaarn in rood en wit is gemaakt van aluminium.


Wist je dat...?

Borkum heeft door zijn ligging altijd een belangrijke rol gespeeld in het scheepvaartverkeer. Naast de drie vuurtorens heeft het eiland ook drie bakens om schepen te helpen navigeren. Deze werden in 1872 gebouwd na de Frans-Pruise oorlog en waren van groot belang voor de scheepvaart. Alle drie de bakens kunnen worden bezocht en zijn populaire excursiebestemmingen voor vakantiegangers op Borkum. In het verleden dienden de Grote Kaap, de Kleine Kaap en de Ostbake, samen met de Oude Vuurtoren, als navigatiehulpmiddelen. De huidige bakstenen bakens met houten markeringen werden in 1872 geplaatst.


Ostbake Image

Ostbake

De Ostbake ligt in de Ostlandse duinen aan de noordoostkant van Borkum. Hij is 19 meter hoog en heeft een 6 meter lange paal met een naar boven gerichte driehoek als topteken. De Ostbake is vandaag de dag nog steeds een belangrijk oriëntatiepunt voor kleine schepen. Het kan worden bereikt via een ongeveer 200 meter lang voetpad vanaf het uitkijkplatform 'Sternklipp'.

Grote Kaap Image

Grote Kaap

De Grote Kaap, ook wel bekend als het Oostereems Baken, is gebouwd op een 9 meter hoog duin ten noorden van het dorp. Met een hoogte van 23,4 meter is dit het grootste bouwwerk. De Grote Kaap ligt ongeveer een halve kilometer van de Kleine Kaap.

Kleine Kaap Image

Kleine Kaap

De Kleine Kaap, ook bekend als de West-Kaap of Westereems-Baken, ligt ongeveer een halve kilometer ten noorden van de stad en is daarom ongeveer half zo hoog als de Grote Kaap, die vlakbij ligt. Hij is 11,70 meter hoog.


Kugelbake

De Kugelbake, een peilbaken uit 1932 op Borkum, was een daglichtteken voor zeeschepen. Het was gemaakt van hout en stond op een vierpootsteiger met een lattenbodem aan de bovenkant. Hierop troonde een bol van 4 meter als topteken. De totale hoogte was 19,60 meter, ongeveer 23 meter boven gemiddeld hoogwater. De Waterweg- en scheepvaartautoriteit Emden heeft het bolvormige baken in 2000 volledig ontmanteld. Tegenwoordig staat op deze plek een replica uit 2001 met een informatiebord, terwijl het originele bolbaken te vinden is in de kinderspeeltuin van het restaurant in de jachthaven. De locatie van het bollenbaken is vlak bij het zuidstrand in Greune Stee.


Ken je nog andere zeemerken op en rond Borkum?

Als je nog een Borkums zeebord kunt bedenken, stuur ons dan een e-mail naar marketing@ag-ems.de.

 

We hebben prachtige foto's ontvangen van Borkumer zeetekens en herkenningspunten. Een aantal ervan hebben we toegevoegd aan de galerij.